Welkom bij Le Cinquième. Laat u verwennen door onze Frans-Belgische keuken.

Artikel Het Laatste Nieuws

Jonge chef-kok Kevin Bonanno verdiende zijn strepen onder andere bij Luc Bellings. Hij begint nu samen met zijn vriendin zijn eigen restaurant Le Cinquième. - Foto Bart Borgerhoff

Hevin Bonanno (31) was amper zeven toen hij al in de potten en pannen roerde in het restaurant van zijn ouders. Vandaag opent de jonge chef samen met zijn vriendin Jolien Fuchs (27) Le Cinquième, op de locatie waar het Italiaans restaurant La Piazza, van Kevins ouders, gevestigd was. "Een restaurant uitbaten is dansen op een dunne koord", klinkt het.
XAVIER LENAERS

Na 25 jaar bergen Pino Bonanno en Rosalie Blom hun koksmuts op om te genieten van hun pensioen. Zij baatten tot oktober La Piazza uit, een Italiaans restaurant aan de kerk in het centrum van Zutendaal. Het koppel was eigenlijk van plan pas volgend jaar het restaurant te sluiten, maar daar kwam plots verandering in. "Mijn ouders nodigden ons uit en hadden een fles topwijn bij zich", vertelt Kevin. "Jolien en ik hadden al snel iets van: wat krijgen we nu? Tot pa en ma ons de vraag stelden of we klaar waren om de fakkel over te nemen." Duidelijk een grote verrassing. "Ik was even van m'n melk", lacht Kevin. "Toen de euforie wegebde, kon ik pas weer nuchter denken." Het koppel krijgt zo een unieke kans een eigen zaak uit te bouwen tot klasserestaurant.

Nuchter
Kevin en Jolien reageren nuchter op de overname. "We krijgen inderdaad een geschenk, maar een eigen restaurant runnen is sowieso niet gemakkelijk", vertelt Kevin. "We gaan ervoor, maar doen het wel stap voor stap. Vanaf vandaag moeten we er immers elke dag staan, niet in het minst wat de gerechten betreft die we op de kaart zetten. Een eigen zaak uitbaten is dansen op een dunne koord, want het is een kunst rendabel te zijn en dat ook te blijven. Voorlopig hebben we deeltijds een hulpkok in dienst, maar het merendeel van het werk doen we zelf. Jolien verzorgt het onthaal van de klanten en ik sta in de keuken. Toch ben ik niet te beroerd ook in de zaal een handje toe te steken." Ambities om voluit voor een Michelinster te gaan, heeft Kevin niet. "Die jaag ik niet na, maar ik hoop wel vermeld te worden in de Bib Gourmand of de Gault&Millau."

De Vijfde Smaak
Kevin heeft alleszins ervaring als kok en kan met druk om. Hij ging na zijn studies aan de hotelschool in de leer bij enkele sterrenchefs. Zo ging hij aan de slag bij Hoeve Saint-Paul in Lummen en werkte hij ook voor topchef Luc Bellings (Hasselt) waar hij zich opwerkte tot sous-chef. Wat later werd hij chef-kok in hotel Carbon in Genk. Na drie jaar nam hij in Maasmechelen een bestaand restaurant over en doopte het tot zijn eerste zaak, De Vijfde smaak. Nu staan Kevin en Jolien op eigen benen. "We gaan voor een vrij nieuwe keuken met de beste basisingrediënten. Extra aandacht schenk ik aan smaken en een combinatie ervan. We staan voor een mix van de Franse en Belgische keuken, maar willen de mondiale toets behouden." Komen de ouders van Kevin hem helpen in Le Cinquième? "We plannen samen speciale evenementen. Volgende week zaterdag houden we bijvoorbeeld een 'winemakers diner'. Mijn ouders maken twee Italiaanse maaltijden klaar, ik twee Franse en Belgische."

Bron: Het Laatste Nieuws

Geplaatst op 05/12/2014